Op 28 september heeft jeugdhuis Basta in Oelegem een groot feest gegeven voor hun 15-jarig bestaan. Ze zijn niet groter dan 50 vierkante meter, wat van Basta het kleinste jeugdhuis van Vlaanderen maakt. “We doen er nog vijftien geweldige jaren bij”, klinkt het bij het bestuur.
“Er komt een plekje voor de jeugd in Oelegem en daarmee basta.” Met die woorden is jeugdhuis Basta exact vijftien jaar geleden uit de grond gestampt door enkele vrienden die zichzelf de eerste generatie ‘bastaards’ noemen. Anno 2019 is het al de beurt aan de vierde generatie van het Bastabestuur om van het kleinste jeugdhuis van Vlaanderen een fijne ontmoetingsplek te maken voor de Oelegemse jeugd. Vorige week was zowel jong als oud welkom bij Basta om hun vijftiende verjaardag te vieren. Muziek, drankjes, sfeer en veel volk ontbraken dan ook zeker niet. Maar zo is het niet altijd geweest.
Vijftien jaar geschiedenis
“Vroeger was er niets”, zegt Jonas Verdickt (26), voorzitter van het bestuur van Basta. “Basta begon met een gewone container en aanhangwagen op het veld, waar ze dan vuur stookten en pintjes verkochten aan één euro.” Ze organiseerden activiteiten, maar sprake van een echte ‘basis’ was er dus niet. Acht jaar en vele onderhandelingen met de gemeente later kreeg Basta zijn eigen gebouw. “Het jeugdhuis was bijna doodgebloed, maar toen namen mijn vrienden en ik het als één vriendengroep over”, aldus Jonas. Dat bevestigt ook Stefan Oorts, verantwoordelijke van de jeugddienst Ranst: “Ze hebben aangetoond dat de zin en de inzet er was, dus hebben wij hen het vertrouwen gegeven.” De start van een nieuw gebouw en een nieuwe werking zorgde ervoor dat het nu, zeven jaar later, zo goed als af is.
Populariteit de hoogte ingejaagd
Sinds vorig jaar kent Basta een nieuw, verjongd bestuur. “Sindsdien is er meer en meer volk beginnen te komen”, zegt Jarne Stevens (17), één van de drie huidige bestuursleden. “Basta is jonger geworden. Wij nemen onze vrienden mee, zij nemen hun vrienden mee, en zo gaat de bal aan het rollen.” Zo’n jonge ploeg is volgens bestuurslid Robbe van Rompaey (17) een heuse troef in de bekendheid van het jeugdhuis. “Mond-tot-mondreclame is nog altijd de beste”, klinkt het. “Onze jonge vriendengroep breidt sneller uit dan een vriendengroep die al op leeftijd is. Zij houden zich gemakkelijker vast aan hun eigen structuur.” Dat beaamt ook Michael Verhaegen (32), ex-bestuurslid en al vijftien jaar trouwe klant van Basta: “Wij zaten er als werkende mensen enkel op zaterdagen, dat is nu wel anders.”
“De perceptie van de ouders van de jongeren is ook zeer belangrijk”, vindt Jonas. “Als zij merken dat wij hier een degelijk beleid voeren, op een plek waar hun kinderen de kans krijgen om te leren, dan doet dat al veel.” Daarnaast spelen ook sociale media een belangrijke rol in de populariteitsstijging van Basta: het is sinds een jaar bijna dagelijks actief op Facebook en Instagram.
“We willen ervoor zorgen dat de vrijheid die we krijgen op een verantwoorde manier wordt overgebracht”
Sociaal doel
Basta is al vijftien jaar lang meer dan een plek waar je kan feesten en pintjes kan drinken. “We hebben een bepaalde betekenis in dit dorp, een sociaal doel.” Zo organiseert het jeugdhuis ook ‘Basta Blokt’, een activiteit waarbij ze tijdens blokperiodes het lokaal openstellen voor blokkende studenten. “Met een team van zestien vrijwilligers gaan we ook wel eens op bijscholingsweekend. Zo willen we ervoor zorgen dat de vrijheid die we krijgen op een verantwoorde manier wordt overgebracht, zeker naar ouders toe.” Volgens Stefan Oorts hebben de jongeren het bijzonder goed in handen genomen: “Basta heeft een gigantisch goede dynamiek. Daar kunnen wij als gemeentebestuur alleen maar heel blij om zijn.”
Blijft Basta wel het kleinste jeugdhuis van Vlaanderen?
Basta breidt uit. De werken aan de nieuwe bijbouw, vlak aan het huidig gebouw, zijn nog volop bezig. Met die bijkomende ruimte wil het bestuur van Basta een extra dimensie geven aan het jeugdhuis. “Het is voornamelijk de bedoeling dat het een ontspanningsruimte wordt”, zegt Robbe. “Zo hebben we een oude voetbaltafel overgenomen van de grootouder van Jonas, die we zelf gaan restaureren.” Binnen acht à negen maanden zal de nieuwe ruimte volledig klaar zijn voor gebruik. “Maar we leggen onszelf geen deadlines op.” Als Basta meer dan twee vierkante meter uitbreidt, verliezen ze de titel van ‘kleinste jeugdhuis van Vlaanderen’. “Maar de bijbouw is nog niet functioneel, dus voorlopig zijn we nog het kleinste”, klinkt het.
Basta is nu vijftien jaar geworden, maar ze zijn nog lang niet van plan om ermee op te houden. “We zijn al volop bezig met opkomende activiteiten.” Zo zal het festival ‘Basta On Stage’ op 18 april 2020 voor de vierde keer plaatsvinden. Ook ‘Basta Blokt’ en de afterparty’s van de kerst- en jaarmarkt worden dit jaar opnieuw door jeugdhuis Basta verzorgd. “Je ziet er altijd mensen met plezier naar huis gaan”, aldus trouwe fan en helpende hand Michael Verhaegen.
Tekst: Hanne De Vleeschouwer, foto: Jarne Stevens, Jonas Verdickt en Robbe van Rompaey vormen samen het bestuur van Basta. Ze waren dan ook onmisbaar op het feest voor Basta’s 15deverjaardag. © Hanne De Vleeschouwer
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad, Regioranst.be en Stampmedia.
Comments